Ska det vara så svårt? MJÖLKFRITT! Inte LAKTOSFRITT!!!

Idag var vi hos Siv och Ante på kalas. Ante fyllde ännu mera gammgubbe.
Siv va så söt och hade beställt en egen mjölkfri (enligt bageriet) bakelse till Jullsan. Hon smaskade på som tusan. Det fick hon lida av ikväll. För de måste ha trott att Siv menade laktosfritt och inte mjölkfritt för hon var superlös i magen och hade säkert jätteont för hon var jätteledsen :( Stackar lillgumman! :(

Annars har jag inte gjort många knop idag. Skulle ha jobbat 16-21 men har sådan hosta och är helt slut så jag vet inte vad så jag blev hemma idag. Så även imorn.

Ärjag piggare på lördag blir det nog en tripp till hsand på marknaden där. Tycker det är mysigt att gå på marknad och titta på allt :)

Nä, nu ska jag snart se på Private Practis. Sen blir det bb!!!Long time no see!!

Oj oj oj, nu är det länge sedan jag uppdaterade här. När till och med Björn börjar kommentera att jag inte skrivit på länge har det gått för långt ;) Kommer fanken inte ihåg vad som hänt sen sist! ;)

Nä men mesta tiden har gått åt till jobb jobb och jobb. Känns att man jobbar 80%. Tänk om man skulle få en heltid. Då skulle man väl aldrig vara hemma. Träffar Jullan så lite, det är inte alls kul när man är van att vara med henne hela dagarna. Men i sommar ska jag vara hemma och njuta av varje sekund! Jag hamnar även efter här hemma så mkt med städning och sånt.. men men.. Nu är jag ledig tills torsdag kl 16 så jag borde ju hinna städa. Om det inte är allt för fint väder ;)

Björn och pappsen håller på för fullt med altanbygget och förhoppningsvis är golvet klart till helgen. Jippi!!

Jullan knatar för fullt. Hon ställer sig dock inte utan stöd än men det kommer väl.. Känns inte som att det är sådan brådska med det. För hon når allt så himmla mycket bättre nu när hon går ;) Hon har även börjat försöka klättra på saker.. man blir helt slut!
Hon har även fått fyra tänder till. Så nu har hon 12 tänder lilltjejer!

Mjölken går det bra med. Snacka om skillnad. Innan kunde det bli 7 lösa bajsblöjor om dagen. Nu är det två normala. Men det är krångligt. Det är ju mjölk i allt!

Vad har med hänt... helgen som var va vi hundvakt åt svärmor. Hon fick hotellweekend i 50 årspresent så vi har bott där hela helgen. Lördag åkte vi på marknaden i sollefteå en sväng.. Annars tror jag inte det hänt så mkt..

PÅ onsdag blir det till att åka ev till Birsta. Hsand ska vi iaf. Utbudet av mjölkfritt är sjukt dåligt här i stan. Men i Hsand på coop finns massor!

Nä, nu ska jag fortsätta se ugly betty.. kl 21 blir det sängen och CSI! Är nämligen inte pigg alls. Har dragit på mig en förkylning. Eller Veronica gav mig en rättare sagt ;) Tack så mycket! ;)


Här kommer lite bilder..
Bort med all Mjölk!

Idag var vi upp till Sollefteå för Jullans besök hos farbror doktorn. Och precis som vi gissade så gissade även doktorn på mjölkallergi. Ja gissade, för det visade bara lite på pricktestet. Men med tanke på symtomen så trodde han att det var det. Så nu blir det inget som har med mjölk att göra för henne.

Här kommer lite info ;-)

Hämtat från: http://www.konsumnord.se/?id=1249


Mjölkallergi

Mjölkallergiker reagerar på proteinet i mjölken och tål inte mjölkprodukter över huvud taget. Mjölkallergi får inte förväxlas med laktosintolerans där individen inte kan bryta ned mjölksocker (laktos) som finns i mjölk. Mjölkallergi är vanligast bland spädbarn och större barn och i många fall växer den bort. Den förekommer dock även bland vuxna. Man räknar med att 2-3 procent av barnen och 1 procent av den vuxna befolkningen i Sverige är mjölkallergiker.


Näringsinnehåll:

Komjölk innehåller cirka 3-3,5 gram protein per liter (kasein och vassleprotein) och är en stor proteinkälla i svensk kost. Mjölk och andra mejeriprodukter svarar för cirka 70 procent av befolkningens kalciumintag per dag. Kalcium behövs bl.a. för att vårt skelett skall bli starkt och hålla sig starkt när vi blir äldre.

Omkring 40 procent av intaget utav vitamin-B2 (Riboflavin) kommer normalt från mejeriprodukter och 20 procent av vårt A-vitamin (Retinol). Det förstnämnda behövs vid energiomsättningen och det sistnämnda bl.a. för synen och huden.

För de som inte tål mjölk är det viktigt att veta i vilka övriga livsmedel kalcium hittas. Eventuellt kan ett tillskott av kalcium vara nödvändigt.


Symptom:
En reaktion kan uppstå då spädbarn går över från modersmjölk till komjölkshaltig mat, ex. modersmjölkersättningar eller välling. De vanligaste symtomen är diarré, kräkningar, kolik samt hudutslag, hösnuva eller andningsbesvär.

Mindre vanligt är en långsammare form där vikten kan avstanna och personen får stora, kladdiga avföringar. Denna typ kan även drabba vuxna. Sömnbesvär är ett annat ovanligt symtom.


Diagnos:

Diagnos ställs av läkare genom att först utesluta komjölk ur maten och sedan försiktigt återinföra den igen. Återkommer då besvären kan diagnosen komjölksallergi ställas. Blodprover och hudtester utförs också. Vid den långsammare typen av sjukdomen kan det ibland finnas en skada på tarmslemhinnan, som den vid glutenintolerans.


Behandling:

Att utesluta allt som innehåller mjölkprotein som mjölk, grädde, filmjölk, keso, kvarg, ost, mesost/messmör, välling, glass och vissa sorber. Det har visats att den mjölkallergiske oftast inte enbart reagerar mot mjölk från kossan, utan även mot mjölk och ost från andra djur som getter och får. Laktosreducerade mjölkprodukter kan inte heller ätas.

Mjölk och mjölkprodukter ersätts med specialprodukter. Sådana exempel är sojadryck, risdryck, havredryck, havre- eller sojaglass, grädde och yoghurt gjord på soja eller havre samt mjölkfritt margarin (se sista sidan).

Det är inte lämpligt att enbart utesluta mjölkprodukter utan att ersätta dem. Kosten blir inte endast torftig av att göra så utan problem kan uppstå med kalciumförsörjningen.

Mejeriprodukter är även en betydande fettkälla i kosten. Barn med mjölkallergi kan behöva extra fett i kosten. Små barn som är allergiska mot komjölksprotein kan utveckla allergi mot soja. Därav bör sojabaserad modersmjölkersättning användas med försiktighet till dessa barn. Tala med en dietist.

Använd inga livsmedel som innehåller något/några av följande produkter, se innehållsdeklarationen:

q albumin, mjölkalbumin
q crème fraiche
q filmjölk
q grädde
q gräddfil
q gräddpulver
q kasein, kaseinat (mjölkprotein)
q kesella
q keso
q kvarg
q messmör
q mesost
q mjukost
q mjölk
q mjölkprotein
q mjölkpulver
q mjölkäggvita
q natriumkaseinat
q ost
q skummjölkspulver
q smör
q torrmjölk
q vassle/vassla
q margarin (även vegetabiliskt)
q yoghurt

Ingen av ovanstående produkter får anges under E-nummer, dvs. som tillsats. Det innebär att deras fullständiga namn måste anges.

Livsmedelsgrupper som kan innehålla mjölkprotein:


Grönsaker, potatis, rotfrukter 
Stuvningar, soppor, pajer, gratänger, potatis- och rotmospulver.
Frukt och bär
Pajer och andra efterrätter.
Bröd och spannmålsprodukter
Bröd bakat på smör, margarin och/eller mjölk. Barngröt, välling och flingor.
Matfett
Smör och margarin.
Mjölkprodukter
Alla mejeriprodukter som mjölk, fil och ost.
Kött, fisk och ägg

Hel- och halvfabrikat samt färdiglagad mat, charkuterivaror, maränger, majonnäs. 
Glass
Glass och sorbet.
Drycker
Chokladdryck och milkshake
Övrigt      Kryddblandningar, godis och andra sötsaker


Livsmedel som mjölkallergiker kan äta:


Grönsaker, potatis, rotfrukter
Allt i ren form
 
Frukt och bär
Allt i ren form
Bröd och spannmålsprodukter
Bröd bakat på olja eller mjölkfritt margarin och de flesta knäckebröd.
Matfett

Oljor, mjölkfritt margarin t.ex. Carlshamn- och Linnéa samt ister.
Mjölkprodukter

Komjölksfri mjölkersättning: Havremjölk, sojamjölk och rismjölk, soja yoghurt, soja dessert, sojagrädde.
Kött, fisk och ägg
Allt i ren form
Charkuterivaror

Namnskyddade korvar (falu-, prins-, wiener-, frukost-, fläsk-, kött- och medisterkorv).
Glass

Isglass, sojaglass (Tofuline) och havreglass (Oatly), vissa sorbet.
Drycker

Vatten, juice, saft, läsk, fruktdryck, öl, te, kaffe och chokladdryck gjord på mjölkersättning.
ÖvrigtRena kryddor, salt, socker, sirap, vinäger, kakao.

Matlagningstips:

Var noga med att rengöra kärl som har används till mjölkmat så att inga mjölkrester finns kvar vid tillagning av mjölkproteinfri mat. Alternativt använd speciella kärl till komjölksallergikers mat. Det samma gäller skärbrädan om bröd som innehåller mjölkprotein skärs upp på samma skärbräda.

Såser kan t.ex. göras på buljong, havredryck, sojadryck och havre- och sojagrädde. I övrig matlagning kan alternativa mjölkprodukter, vatten, juicer och öl (i degspad) användas. Vid stekning, bakning och övrig matlagning kan mjölkfritt margarin, ister och olja användas.

(De symtomen julia har är markerade med fet stil!)


Igår fick vi även veta att vi fått plats på dagiset vi sökte i första hand! Yes :D Så i augusti  börjar Jullsan på dagis!


OJ! Ungen går ju! :D

Måste börja med att berätta att Julia börjat gå :D Hon är så duktig. Än går hon inte hela tiden men hon kan ;)

Filmade detta ikväll.( Bortse från att hon är trött och grinig och att kvaliten är kass. Filmade med mobilen ;) )Igår kom veronica och risse hit och grillade sen spelade vi lite poker. Syster yster kom även hon. Dock på i fredags men stannade tills idag! :) Det var riktigt trevligt måste jag säga :D

Idag blev det en lite dagsutflykt. Är så less på att vara hemma jämt!!
I alla fall så åkte vi upp till pappa som var i stugan i saltsjön! Det är så himla mysigt där. Var inget toppenväder så vi höll oss inomhus men det är mysigt det med. Spelade lite yatzy och busade med Jullan!

Efter vi varit där åkte vi på cesars och åt med pappa. Hann även med en lite snabbsväng till mammsen.

Här kommer lite bilder...

Nä, dags för sängen. Imorn är det jobb igen...

Frissan!!

Idag blev det ett inpulsbesök hos frissan!

Resultatet!!


Nya bågar!

Idag har jag fått mina nya glasögon. Fan vad jag ser bra nu! Sen om jag ser så ut vet jag inte men jag är nöjd med dem.. :)

Sista april var vi i Ullånger hos pappsen. Sov i husvagnen. MYS!

Orkar faktsitk inte skriva nåt mer. Jobbar så mkt så jag är trött...

Kommer lite bilder iaf..

Ser ut som ett härk. Trött och sliten. Men de bju ja på..


Jullan gungar :)


BrasanJullan vid brasanRSS 2.0